Про стрічки цьогорічного «Сонячного Зайчика» найдокладніше!

0 352

Любителі справжнього, надихаючого и неординарного кіно тремтять від очікування, адже з 25 жовтня стартує 44 міжнародний кінофестиваль Молодість. Цього року програма особливо насичена. Гей-альянс Україна вирішив долучитися до найбільшої кіноподії року, а саме — підтримати частину заходів квір-секції кінофестивалю SUNNY BUNNY ("Сонячний Зайчик").

Цього року квір-кіно на "Молодості" представлене п'ятнадцятьма країнами-учасницями, вісімнадцятьма повнометражними фільмами та однією короткометражкою. Покази відбудуться в рамках основного Міжнародного конкурсу "Молодості", у програмах "Фестиваль фестивалів" і "Франкомовне кіно", та, звичайно ж, на спеціальних показах "Сонячного Зайчика" в кінотеатрі "Жовтень". SUNNY BUNNY триває вже 14 років поспіль і знайомить українського глядача з поблематикою житя ЛГБТІК-людей.

ОТЖЕ, ЩО, ДЕ Й КОЛИ?

"КОЛО" (Der Kreis / The Circle) швейцарcького режисера Штефана Гаупта — це історія кохання першої гей-пари у Швейцарії, яка офіційно узаконила свої стосунки. Цим почуттям судилося змінити історію.

Після Другої світової війни швейцарський закон хоч і не забороняє гомосексуальність, однак зневажає її. У цей час закриті бали-маскаради, організовані підпільною організацією "Коло",  збирають у Цюриху публіку з усіх куточків Європи. На одній з таких вечірок молодий вчитель Ернст Остертаг закохується у травесті-діву Робі. Їм доведеться пройти довгий шлях, аби довести право на існування цього кохання. Свою стрічку Штефан Гаупт планував знімати як ігрову, але урешті зробив докфікшен. 

Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій у програмі "Панорама" та Приз Teddy як найкращий документальний фільм на 64-му Берлінському МКФ. Вона також змагатиметься за право потрапити в оскарівську номінацію "Найращий фільм іноземною мовою". У 2001 році фільм Штефана Гаупта "Утопія Блюз" здобув на "Молодості" Ґран-прі. Особливі гості "Сонячного Зайчика" — прототипи головних персонажів "Кола" Ернст Остертаг і Робі Рапп, актор Матіас Гунґербюлер та продюсер фільму Іван Мадео, відкриватимуть програму в неділю, 26 жовтня.

Сеанс: 26.10., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

"СЬОГОДНІ Я ПОВЕРТАЮСЬ САМ" (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho / The Way He Looks) — драма від бразильця Даніеля Рібейро, який узяв за основу свою однойменну короткометражку.

Сліпий підліток Леонард намагається позбутися надмірної опіки батьків і знайти свій шлях у житті. Після школи він планує продовжити навчання за кордоном, чим дуже засмучує свою єдину подругу Джованну. Плани Леонарда змінюються, коли в їхньому класі з'являється новачок Габріель.

В активі стрічки Рібейро — 11 нагород міжнародних кінофестивалів, серед яких — приз Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) та приз Teddy з цьогорічного Берлінського МКФ. Фільм висунуто на Оскар-2015 від Бразилії в номінації "Найращий фільм іноземною мовою". Даніель Рібейро дебютував зі своєю короткометражкою "Кава з молоком" на "Молодості" 2008 року та отримав Спеціальний диплом журі тогорічного конкурсу "Сонячний Зайчик".

Сеанс: 27.10., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

"УСЕ ЛАМАЄТЬСЯ" (Nånting måste gå sönder / Something Must Break) — переможець гран-прі цьогорічного Роттердамського МКФ. На "Молодості", крім "Сонячного Зайчика", представлений у програмі "Фестиваль фестивалів".

Себастьян — гей, який надає перевагу жіночому одягу та випробовує долю в небезпечних сексуальних пригодах із незнайомцями. Коли ситуація, що трапляється у публічній вбиральні, майже виходить з-під контролю, з'являється Андреас — янгол-охоронець, недбало вдягнений у шкіряну куртку. Хоч Андреас і не гей, їх взаємний потяг сильніший за будь-які стереотипи.

Натхненням режисера Естера Мартіна Бергсмарка стала новела, написана його партнером Елі Левеном (співавтором їхньої нашумілої документальної стрічки She Male Snails) "Ти — коріння, що спить під моїми ногами й тримає Землю". Крім того, вона заснована на його власному трансгендерному досвіді. Відносини між Себастіаном та Андреасом режисер демонструє в енергійному спектрі нестабільності панківської поведінки, на периферії міста, у якому вони живуть, що протиставляється мрійливим сценами природи, які передають пробудження іншої ідентичності Себастьяна. Це дуже особиста картина про людей, що знаходяться у пошуку того, якими вони можуть бути, та якими їм дозволено бути.

Сеанс: 28.10., 17:30, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

"52 ВІВТОРКИ" (52 Tuesdays) — повнометражний ігровий дебют Софі Гайд, що приніс їй приз за режисуру в міжнародному конкурсі фестивалю "Санденс" та Кришталевого ведмедя у програмі Generation 14plus на МКФ у Берліні, а також нагороди на ЛГБТ-кінофестивалях Мельбурна й Торонто.

16-річна Біллі дізнається, що її мати планує змінити стать, і тепер вони бачитимуться лише по вівторках. Фільм також знімався винятково по вівторках, щотижня впродовж року. Ці унікальні режисерські правила надають рідкісної щирості емоційній історії про бажання, відповідальність і трансформацію.

Сеанси: 28.10., 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал Аншлаг та 31.10., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

"ПРАЙД" (Pride) — хіт цьогорічного Каннського кінофестивалю, що отримав там Queer Palm — нагороду за найкращий фільм квір-тематики.

Комедія Метью Ворхуса, що зібрала найзірковіших британських акторів (Білл Найї, Імельда Стонтон, Домінік Уест, Ендрю Скотт, Педді Консідайн та ін.), заснована на реальній історії, коли лесбі- та гей-активісти долучились до шахтарського страйку 1984-1985 років і започаткували масштабну кампанію "Лесбійки та геї підтримують шахтарів". Коли Національна спілка працівників шахт відмовилася прийняти зібрані гей-лесбі-спільнотою пожертви, активісти звернулися просто до маленького валлійського шахтарського села. Неочікуваний союз між ними виявився напрочуд успішним.

Сеанс: 28.10., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон 

"ФОРТ Б'ЮКЕНЕН" (Fort Buchanan) — учасник "Сонячного Зайчика" та головного міжнародного повнометражного конкурсу "Молодості".

Коли Френка відправляють служити до Джибуті, його чоловік Роджер залишається у Форті Б'юкенен разом з імпульсивною прийомною дочкою Роксі. Протягом чотирьох пір року Роджер шукає розради в компанії жінки середнього віку, трьох гарненьких дружин і фермера (за сумісництвом — особистого тренера), в кожного з яких — власні романтичні турботи. Фільм, який балансує на межі ексцентричної комедії та психологічної драми, експериментального та глядацького кіно, став відкриттям цьогорічного фестивалю у Локарно. На "Молодості" стрічку представлятиме продюсер та виконавиця однієї з головних ролей Жюдіт Лу Леві.

Сеанс: 29.10., 12:30, кінотеатр "Київ", Синій зал, 30.10., 17:30, кінотеатр "Київ", Червоний зал

"ТЕМНІШЕ ЗА ПІВНІЧ" (Più buio di mezzanotte / Darker Than Midnight) — перша ігрова повнометражна стрічка італійського режисера Себастьяно Різо.

Його головний герой, тендітний підліток Давіде, не знаходить спільної мови з батьком. Той ненавидить хлопця за жіночність, якою він "ганьбить всіх чоловіків Сицилії". Однак Давіде вистачає мужності втекти з дому. Його нові опікуни носитимуть перуки й сукні та відчинять для нього двері в інше життя.
Картина була представлена у "Тижні критики" цьогорічного Каннського кінофестивалю.

Сеанс: 29.10., 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал Аншлаг

"ЛІТНІ НОЧІ" (Les nuits d'été / Summer Nights) французький режисер Маріо Фанфані присвятив Франції кінця 50-х років минулого сторіччя. Саме в цей час країна переживає Алжирську війну. 

Мішель — зразковий сім'янин і успішний нотаріус. У нього прекрасна дружина, з якою він виховує сина. Його родина нічого не знає про справжні причини щотижневих візитів Мішеля до їхнього будиночку в лісі. Тут на нього чекає його справжнє "я" — на підборах і в елегантній сукні. Драг для Мішеля — відрада, підсвідома реакція на травми, пережиті під час Другої світової, які знову виникають у свідомості через безіменну війну в Алжирі. Стрічка "Літні ночі" отримала нагороду Queer Lion як найкращий фільм квір-тематики цьогорічного Венеційського кінофестивалю.

Сеанс: 29.10., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон 

"КРАЇНА БУР" (Viharsarok / Land of storms) — ще один учасник головного міжнародного повнометражного конкурсу та "Сонячного Зайчика". 

Сабольч грає у німецькій футбольній команді разом із Бернардом, його найкращим другом. Програний матч змушує Сабольча переглянути життя і повернутися до Угорщини в пошуках спокою. Однак його самотність триває недовго: невдовзі після прибуття він знайомиться з Ароном. Між хлопцями спалахують взаємні почуття, аж раптом Сабольч отримує неочікуваний телефонний дзвінок…

Головний актор фільму — добре відомий глядачам "Молодості" Себастьян Ужендовський, який у 2006 році представляв у Києві фільм "Пінг Понг", а через рік знову з'явився на фестивальних екранах у найкращому повнометражному фільмі "Молодості"-2007 "Фальшивомонетники".

Сеанс: 30.10., 10:00, кінотеатр "Київ", Синій зал, 31.10., 15:15, кінотеатр "Київ", Червоний зал

"МЕТАМОРФОЗИ" (Metamorphoses) — нова картина від французького романтика та провокатора Крістофа Оноре ("Всі пісні про кохання", "В Парижі", "Моя мати").

Це вільна адаптація текстів давньоримського поета Овідія, в якій Юпітер, Європа, Орфей та Бахус перенесені на околиці французького міста, а їхня божественність виражена у сексуальності. Європа прогулює урок і застрибує до вантажівки принадного молодика на ім'я Юпітер. Вона ще не здогадується, що ця подорож стане для неї ініціацією. За узбіччям автобану простягається земля, заселена могутніми богами, що здатні вмить перетворювати людей на рослин чи тварин. Фільм був показаний у програмі Giornate degli Autori 71-го Венеційського МКФ. На "Молодості", крім "Сонячного Зайчика" він також представлений у програмі French Connection.

Сеанс: 30.10., 16:45, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон 

"ЩЕ ТРОХИ, МЕРЗОТНИКИ" (Еще чуток, мрази / Come On, Scumbags) — це 9 місяців з життя дівчини Жені.

Їй 18 років, у неї довге біляве волосся і сяючі очі.  Ніхто не знає, яка вона насправді та про що думає. Її поцілунок може стати найбільшою помилкою в житті. За межею видимого для оточуючих світу Женя — хлопець, якому не вистачає грошей на операцію зі збільшення грудей. Минулого року Мадіна Мустафіна, випускниця школи документалістики Маріни Разбєжкіної, дебютувала в позаконкурсній програмі "Молодості" "Тиждень російського кіно" з документальною стрічкою "Зимо, геть!". Цього ж року Мадіна особисто представить на фестивалі свою роботу "Ще трохи, мерзотники".

Сеанс: 30.10., 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал Аншлаг

"У СХОВКУ" (W ukryciu / In Hiding) режисера  Яна Кідава-Блоньського — історія стосунків, що почалися в польському місті Радом наприкінці Другої світової війни. 

Яніна не задоволена рішенням батька прихистити в їхньому будинку доньку його товариша — єврейку Естер. Однак згодом ставлення Яніни переростає в інтерес до нової сусідки. Коли батько дівчини зникає, у стінах ізольованого від решти світу будинку зароджується нове почуття. Стрічка здобула "Срібну паву" за найкращу жіночу роль на 44-му Індійському міжнародному кінофестивалі та була номінована на приз за найкращий фільм на 29-му МКФ у Варшаві. Виконавиця головної ролі Магдалена Бочарська особисто представтить фільм на "Молодості".

Сеанс: 30.10., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

"МАКС ТА ІНШІ" (Max und die Anderen / Max and the Others) — третій фільм австрійського документаліста Ріхарда Россмана. 

Колишній підполковник німецької армії Макс у 61 рік не має проблем зі статевим життям, не приховуючи ВІЛ-позитивного статусу. Знайомство з 25-річним Дімою, українським журналістом, що часто їздить до Німеччини, змінює його життя. І згодом Макс із друзями та знімальною командою навідується до Києва для знайомства з Діминою сім'єю. Тепер режисер Ріхард Россман знову повернеться до Києва, щоби представити стрічку глядачам "Сонячного Зайчика".

Сеанс: 31.10., 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал Аншлаг

"МІСЯЧНИЙ П'ЄРО" (Pierrot Lunaire) — ексцентрична візуальна інтерпретація однойменного циклу мелодекламацій столітньої давності композитора Арнольда Шенберґа.

В цьому фільмі більше відеоарту, аніж драматургії, втім, сюжет Брюса ЛяБрюса, традиційно — про нетрадиційні стосунки. Головна героїня носить лише чоловічий одяг і вдає з себе хлопця. В її тенета потрапляє молода недосвідчена дівчина. Про те, що кохання її ошукало, дівчина дізнається від батька. На 64-му Берлінському МКФ "Місячний П'єро" здобув Спеціальний приз журі Teddy. 

Брюс ЛяБрюс добре відомий глядачам "Молодості". У 2010 році він представив у Києві стрічку "Зомбі з Лос-Анджелеса", яку нагородили Спеціальним дипломом журі "Cонячного Зайчика", а у 2013 у програмі Sunny Bunny брав участь його фільм "Геронтофілія".

Сеанс: 31.10., 23:00, кінотеатр "Жовтень", зал Кіноман

"ПРОТИСТОЯННЯ" (Stand) французький режисер Джонатан Тайєб присвятив боротьбі за права ЛГБТ у авторитарних суспільствах.

Це вигадана історія про те, як ґей-пара намагається відшукати правду про гомофобське вбивство у Росії. Однак коли корінь зла — у владі, протистояння обов'язково має трагічний фінал. Це друга повнометражна стрічка Тайєба. Фільм знімався у грудні 2013 року в Харкові. Цього року Тайєб повертається в Україну для того, щоб представити прем'єру фільму перед глядачами "Сонячного Зайчика".

Сеанс: 1.11., 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал Аншлаг

"ЗУХВАЛА" (Mala Mala) Дена Сіклса й Антоніо Сантіні — документальна стрічка, присвячена прагненню будь-що бути тим, ким себе відчуваєш.

Це дев'ять історій про зовсім різних, але однаково сильних та сміливих людей, які живуть поза рамок суто "чоловічого" чи "жіночого". Режисери показують, що за яскравою зовнішністю та легкою вдачею їхніх героїв нерідко приховано темний особистий досвід, і саме це протистояння підживлює життєву пристрасть. Фільм було вперше показано на цьогорічному американському кінофестивалі "Трайбека". Представляти прєм'єру стрічки у Києві приїдуть режисер Ден Сіклс та один з головних героїв — травесті-діва та зірка шостого сезону драг-шоу RuPaul's Drag Race Ейпріл Керріон.

Сеанс: 1.11., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

"РАПТОВА ЗМІНА" (Quick Change) — стрічка філіппінського режисера Едуардо В. Роя-молодшого про Доріну, яка з біологічної точки зору — чоловік, але почувається жінкою.

Доріна переїхала з Японії до Філіппін, аби допомогти здійснити мрії таким, як вона. Її нелегальний бізнес в галузі пластичної хірургії процвітає, і, здається, для Доріни та її клієнток немає нічого неможливого. Та одного дня всім доведеться заплатити свою ціну за перевтілення. Фільм отримав нагороди за акторську роботу, сценарій та спеціальний приз журі на головному філіппінському кінофестивалі Сінемалайя.

Сеанс: 2.11., 19:00, кінотеатр "Жовтень", зал Аншлаг

"ДИВНА РІЧ — КОХАННЯ" (Love Is Strange) — нова картина американського режисера Айри Сакса, чий фільм Keep The Lights On демонструвався на "Сонячному Зайчику" у 2012 році. 

Бен і Джордж, одностатева пара з Мангеттену, вирішують офіційно зареєструвати стосунки після 39 років життя разом. Джордж викладає музику в католицькій школі, та коли єпархія чує про шлюб, його звільняють. Без його зарплати пара більше не може дозволити собі мешкати в Нью-Йорку, змушена просити притулку у друзів та рідних і жити окремо. Бен переїздить до Брукліну і селиться зі своїм племінником Еліотом, його дружиною — письменницею Кейт, та їхнім сином, підлітком Джоуі. А Джордж залишається у колишніх сусідів, двох веселунів-поліцейських Роберто і Теда. Головні ролі у фільмі виконали популярні голівудські актори Альфред Моліна і Джон Літгоу. 

Сеанс: 2.11., 21:20, кінотеатр "Жовтень", зал Гегемон

Отже, програма "Сонячний Зайчик" потішить глядачів вісімнадцятьма повнометражними картинами квір-тематики. Але й це ще не все! У міжнародному студентському конкурсі є особлива короткометражка — "Цеглина" (Steen/Brick) режисера Віктора ван дер Валка, про самоусвідомлення робітника цегляного заводу Джеффрі після появи нового колеги.

"Сонячний Зайчик" також візьме участь у програмі майстер-класів "Молодості": голова журі, координатор Teddy Award та програми "Панорама" в рамках Berlinale Міхаель Штютц (Німеччина) проведе майстер-клас на тему "Queer-кіно як один з напрямків міжнародної індустрії кіно". Мова майстер-класу: англійська. Захід відбудеться в понеділок, 27 жовтня о 16.00 в освітньо-культурному центрі "Майстер-клас", що на вул. Лаврській, 16а, 1 поверх, 114 ауд.

Приємного перегляду!

Гей-альянс Україна пропонує друзям організації безкоштовно відвідати деякі сеанси "Сонячного Зайчика", а отже — стежте за новинами Квір Хоум Київ.

"СОНЯЧНИЙ ЗАЙЧИК" НА САЙТІ "МОЛОДОСТІ"

Автор: Гей-альянс Украина

Комментарии
Loading...