ВГО «Гей-альянс Україна» представила результати роботи у 2015 році

0 262

На нашому сайті у розділі звітів з’явився звіт по діяльності ВГО «ГАУ» в 2015 році. Цим ми підтвердили, що наша робота є абсолютно прозорою.  Навряд знайдеться багато організацій, що працюють в Україні і викладають повні тексти звітів для донорів у відкритий доступ. А ми робимо це щорічно, одночасно ознайомлюючи із ними ЗМІ. Про всі проекти ГАУ та їхні результати читайте у повному тексті звіту. А нижче – короткий виклад наших досягнень.

Тридцять чотири задокументованих правопорушення на ґрунті гомо- та трансфобії за чотири місяці роботи проекту – таку статистику навела Всеукраїнська громадська організація «Гей-альянс Україна». Це результат роботи організації тільки за одним із більше 20 проектів у 2015 році.

Суть проекту полягала у підготовці експертів/експерток та здійснення ними моніторингу злочинів, скоєних на ґрунті гомо- та трансфобії.  Професійна школа для активістів та активісток із залученням українських та зарубіжних спеціалістів та спеціалісток, а також реалізація проекту на базі семи ком’юніті-центрів Queer Home, спільно із ЛГБТ Центром «Наш світ», дозволила надавати підтримку постраждалим у форматі «рівний/рівна – рівному/рівній». Проект дозволив зібрати наближені до реальних статистичні дані щодо злочинів та випадків дискримінації на ґрунті нетерпимості до ЛГБТІК. Усього за чотири місяці роботи моніторингової групи  було зафіксовано 34 випадки злочинів, скоєних на ґрунті гомо- та трансфобії. Для порівняння, за весь 2015 рік Національною Поліцією України лише один випадок було класифіковано таким чином. Всі кейси були використані при підготовці тіньового звіту про стан справ ЛГБТ в Україні за 2015 рік і оприлюднено у рамках «тіньової доповіді» з прав ЛГБТ для Універсального Періодичного Огляду ООН. Учасники і учасниці проекту отримують кваліфіковану  юридичну і психологічну підтримку, що дозволяє «дати хід» офіційному розгляду справи в юридичній площині. Даний проект продовжено до кінця 2016 року.

У 2015 році ВГО «ГАУ» також ініціювала і реалізувала дві всеукраїнські інформаційні кампанії «Говори правильно» (соціальна реклама на білбордах) та «Вільні, бо обізнані» (серія вуличних інтерактивів із роздачею інформаційних матеріалів). Організація, спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Українською Гельсінською спілкою, організувала та провела вісім дискусійних клубів про права людини зі студент(к)ами українських вишів.

Запит на роботу Телефона Довіри (ТД) для ЛГБТІК-спільноти перевершив очікування. Гомофобія та гетеросексизм українського суспільства, статева бінарність, часто агресивна стигматизація та дискримінація представників та представниць спільноти, елементарна неосвіченість спеціалістів та спеціалісток медичного і психологічного сервісу ускладнюють або роблять неможливими отримання кваліфікованої допомоги людям із ЛГБТІК ідентичністю. За 2015 рік лінією ТД надано 11 834 телефонних консультації. Нам відомо про щонайменше один випадок суїциду, який був попереджений.

В рамках мети збільшення видимості ЛГБТІК-спільноти ВГО «Гей-альянс Україна» реалізувала камінг-аут кампанію «Ми є». Проект присвячений історіям «виходу із шафи» представників і представниць ЛГБТІК-спільноти: справжні зізнання живих людей. Всього тридцять історій, які можна знайти на Youtube-каналі організації.

Крім означених, волонтери та команда ГАУ організували й інші проекти, а також доєднались до партнерських ініціатив, випустили книгу «Український ЛГБТ-рух, 25» (160 сторінок, 1000 примірників) і регулярно випускають два види періодики – журнал Gayd! та газету  Stonewall. Про всі проекти більш розлого – в тексті звіту.

«Затвердження так званого «безвізового» пакету законів (Кодексу законів про працю щодо заборони дискримінації за ознакою СОГІ), розробка Кабміном Національної стратегії з прав людини та інші документи – свідчення дієвості громадянського суспільства України, частиною якої є наша організація. Такі зміни є нашими основними маркерами правильного шляху і ефективних методів роботи. В 2015 році ми виокремили для себе ще одне важливе завдання – формування міцного, активного і освіченого волонтерського руху та підтримку низових ініціатив. Цю задачу ми переносимо і в 2016 рік. Держава може бути ефективною інституцією, що працює на благо громадян. Ми будемо зміцнювати «низи» аби «верхи» відчували контроль. В цілому 2015 рік можна назвати проривним. У 2016 ми підтримуватимемо темп, а амбіції збільшуватимемо», – прокоментував результати та озвучив плани проектний директор ГАУ Юрій Йорський.

Ми є недержавною неприбутковою організацією, яка працює для створення рівних умов всім громадянам, незалежно від сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності. Крім формальних прав (законів), представники та представниці спільноти мають право на їх вільну реалізацію. Зазвичай, із другим пунктом ситуація складніша, про що свідчить, наприклад, кричуща розбіжність у наших даних і даних Нацполіції про злочини, скоєні на ґрунті нетерпимості. 

Ми продовжимо працювати максимально прозоро, прикладом чого є розміщення на сайті повних текстів наших щорічних звітів, які ми надаємо нашим фінансовим донорам. Будь-який користувач та будь-яка користувачка мережі Інтернет  має можливість оцінити ефективність роботи організації, відповідність  проектів завданням та місії організації, ознайомитись із бюджетами та джерелами фінансування», – зазначила менеджерка з регіонального розвитку Всеукраїнської громадської організаціі  «Гей-альянс Україна» Анна Леонова.

Автор: Гей-альянс Украина

Комментарии
Loading...