День солідарності з інтерсекс-людьми

0 151

Щорічно 8 жовтня в усьому світі проводяться заходи, приурочені до Дня пам’яті інтерсекс-людей. Ця дата також відома як День солідарності з інтерсекс-людьми. Скоріш за все, вперше День солідарності було відмічено у 2005 році, коли канадська представниця International Intersex International запропонувала організаціям та суспільству проявити солідарність, відмічаючи День народження Геркуліна Барбин та обговорюючи інтерсекс-генітальні каліцтва, жорстокість бінарної гендерної моделі та сексзим, що прихований в ній.

Сьогодні цей день більше присвячений тому, аби привернути увагу суспільства до проблем, з якими стикаються інтерсексуали. Найголовніша — це проведення хірургічних втручань з метою “нормалізації” статевих органів. Ці операції порушують право інтерсекс-людей на фізичну недоторканність та самовизначення. Також ці втручання часто мають негативні наслідки, серед яких — безпліддя, втрата сексуальної функції, психологічні травми та депресія. А найстрашніше, що у багатьох випадках лікарі неправильно обирають стать, яку “залишають”.

Якщо узагальнювати, то зараз можна виділити три основні напрямки порушень, з якими стикаються інтерсекс-люди:

  1. порушення права на здоров’я та фізичну недоторканість;
  2. упереджене ставлення;
  3. порушення права на рівність та дискримінація.

Правозахисні організації по всьому світу виступають проти порушення прав інтерсекс-людей. Серед цих організацій — ООН, ВООЗ, Human Rights Watch, Парламентська Асамблея Ради Європи та інші. Гей-альянс Україна у своїй діяльності також проводить роботу з підвищення видимості інтерсекс-людей та проблем, з якими вони стикаються у повсякденному житті.

В цей день ми вголос говоримо: інтерсекс-люди повинні мати рівні права. В цей день, як і кожного дня, ми голосно говоримо: негайно потрібно зупинити корекцію статі у дітей, які не вписуються в загальноприйняті медичні показники нормальності. І закликаємо всіх наших підписників теж говорити про це. В повний голос. Тільки разом ми можемо змінити світ на краще!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.