У Кривому Розі скоєно напад на ЛГБТ-активістів

0 720

Ввечері 21 січня було скоєно напад на представників Дніпропетровського осередку ВГО «Гей-альянс Україна» в Кривому Розі.

Вчора близько дев’ятої вечора п’ятеро чоловіків в масках, вигукуючи «Зіґ хайль!» і «Смерть підорам!», атакували чотирьох активістів громадської організації “Гей-альянс Україна”, коли ті поверталися додому з ком’юніті-центру для ЛГБТ Queer Home Кривбас. Застосувавши сльозогінний газ, зловмисники побили активістів. Двоє з них внаслідок нападу зазнали пошкоджень легкого і середнього ступеню важкості, постраждалих доправила до лікарні бригада швидкої.

Постраждалі Вадим та Борис є активними захисниками прав людини для ЛГБТ (лесбійки, геї, бісексуальні і трансґендерні люди) в Кривому Розі і неодноразово публічно висловлювали свою позицію за рівність в дотриманні прав людини для всіх громадян незалежно від їх сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.

Очевидно, що напад на них є спланованою акцією на ґрунті ненависті до гомосексуальних людей.

Усі постраждалі написали заяви в поліцію за фактом нападу. Ми звертаємося до правоохоронних органів з вимогою знайти і покарати винних у злочині.

Нагадаємо, що влітку 2015 року в Кривому Розі було скоєно напад на ком’юніті-центр для ЛГБТ Queer Home Кривбас. Тоді Вадим також зазнав тілесних ушкоджень, намагаючись перешкодити злочинцям із фаєрами увірватися до приміщення, де знаходились відвідувачі центру. Незважаючи на наявність свідків і їхнє бажання сприяти слідству, жодних активних дій щодо затримання злочинців поліцією проведено не було. Більше року постраждалі чули у відповідь на запити, що підозрюваних у цій справі немає.

Звертаємо увагу, що останнім часом в Україні видимо зросла кількість нападів, скоєних на ґрунті гомофобії і трансфобії.

Наголошуємо, що життя і здоров’я людини, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Згідно Конституції України, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.